SENY i SENTIT
Cultura i Tradició Viva
Hem tornat a posar Sóller en el circuit cultural de l’Illa, perquè la cultura és viva i es viu.
Fa gairebé un mes que es va inaugurar el Teatre a la Terra i ja portem quatre caps de setmana culturals en el marc incomparable que ofereix aquest espai; música en directe, teatre, escultura, literatura, cinema a la fresca i fins i tot un tast de pa de la mà dels nostres forners, s’estan donant cita en aquest escenari rural.
L’estructura del teatre permet innumerables escenaris artístics, la insonorització que s’aconsegueix amb les parets de bales de garba d’avena afavoreix una acústica envoltant i hermètica; els llums, col·locats per a il·luminar l’interior i l’exterior de la construcció fan del teatre un espai majestuós, i a l’hora íntim i acollidor. L’ombra que van donant les parets a mesura que cau el sol garanteix el bon estar dins el recinte. Així doncs, qualsevol actuació és un regal únic per a tots els sentits.
El Teatre a la Terra és un teatre efímer, estirà muntat durant tres mesos per a oferir un espai diferent on gaudir de la cultura a la fresca amb una programació variada i atractiva per a tots els públics. Fàcil accés, amb aparcament al costat del recinte i amb l’interior prou ampli per a garantir la distancia de seguretat, i complir així amb els protocols COVID-19.
També forma part de la cultura la nostra tradició mediterrània i marítima; aquesta setmana s’han presentat al Museu de la Mar les activitats programades en el marc de l’Estol d’embarcacions tradicionals Port Vendres- Port de Sóller. Com ja sabeu la nostra Vall està agermanada amb Port Vendres des de fa alguns anys, l’Estol d’embarcacions tradicionals té com a objectiu posar en valor la vela llatina tradicional mediterrània per tal de que la UNESCO consideri declarar-la patrimoni de la humanitat, totes les embarcacions, vingudes de diferents ports de la costa mediterrània són embarcacions embarcacions restaurades que antigament es feien servir per al transport de mercaderies i feines semblants. Cal posar en valor l’enorme feina de recuperació d’aquestes embarcacions per les quals s’estan creant escoles taller amb la finalitat de recuperar-ne els oficis tradicionals de la mar Mediterrània.
Així doncs hi ha una sèrie d’actes programats; les embarcacions romandran al Port de Sóller els dies 3 i 4 d’agost, el dia 5 partiran cap al Port de Palma per a seguir la seva ruta fins a la destinació final, programada per dia 9 a Porto Colom, passant prèviament per Santanyí i Cabrera.
És una gran ocasió per a conèixer de primera mà aquests vaixells i la seva història, ja que les activitats inclouen visita a les mateixes, conferència, així com una visita guiada al Museu de la Mar, Havaneres a l’Oratori de San Ramón i la projecció del documental Remor de la Memòria a la platja de Ca’n Generós, al Port de Sóller. L’agermanament tindrà lloc a l’Ajuntament de Sóller.
Perquè som gent de la terra i de la mar, la nostra cultura està fortament lligada a les nostres tradicions i són aquestes les que ens apropen als pobles. És de vital importància mantenir-les vives.
No volem acomiadar-mos sense enviar des d’aquí, de part de tot el nostre equip, la nostra admiració pel nadador olímpic Joan Lluís Pons, que va fer una impressionant carrera dissabte passat millorant la marca nacional, registre que ja formava part del seu palmarès. Enhorabona!! Ets el nostre campió i només et podem agrair que siguis l’ambaixador del nostre poble arreu del món.
Seguim treballant, perquè si es pot pensar, es pot fer.